Menu Zamknij

Babka na oleju (bg, b/ml)

Bez glutenu, bez mleka, wegetariańska

Babka na oleju to klasyk, który pojawia się u mnie co roku. Szybka, prosta i po prostu pyszna.

Najlepiej zostawić ją na sam koniec przygotowań świątecznych, ponieważ im dłużej ją przechowujemy tym będzie suchsza. Po tygodniu jest dalej pyszna, foremna, ale lepiej komponuje się maczana w kawie lub mleku ;).

Babka na oleju – plusy

To, że jest pyszna, szybka i prosta to już słyszeliście.
Ale wyobraźcie sobie, że jest to wypiek, którego nie da się zepsuć! Dowód?
Miesiąc temu miałam okazję być jedną z osób prowadzących warsztaty kulinarne. Stwierdziłam, że babka na oleju i babka cytrynowa, które stanowią “must to do” dla każdego kto nie umie piec lub boi się piec muszą się pojawić w warsztatowym repertuarze. Tymczasem piekarniki gazowe zupełnie nie chciały z nami współpracować. Jeden w trakcie pieczenia wyłączył się na 30 minut, drugi najpierw nie chciał grzać, a potem skończyło się na ratowaniu babek, które zyskały czarny kolor skórki i mało sympatyczny zapach.

Ale mimo tych perypetii były pyszne i nie ostał się ani jeden kawałeczek :).

Babka na oleju - przepis

Ilość porcji: 2 babki (ok. 24 kawałki)
Czas przygotowania: do 1 godziny 20 minut
Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, 2 foremki keksówki (ok. 12x35cm); mikser/ubijaczka

Składniki:
– 8 jajek kurzych
– 200 g cukru
– 200 g mąki ziemniaczanej*
– 100 g kukurydzianej, jaglanej lub owsianej mąki*
– 1 szklanka oleju
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3 łyżki bezglutenowego, naturalnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
+ opcjonalnie cukier puder do posypania
* mąki można zastąpić ok. 300 g mąki pszennej w wersji z glutenem

Przygotowanie:
Oddzielić biała od żółtek.
Białka dać do miski i ubić na sztywną pianę.
Następnie porcjami wsypywać cukier, cały czas mieszając.
Potem dodać żółtka, olej oraz porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (każdorazowo po wsypaniu mąki – najlepiej po łyżce – należy delikatnie przemieszać masę).
Połowę masy przelać do uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
Do reszty masy dodać 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do foremek z jasną masą.
Piec przez ok. 45-50minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu należy je pozostawić w foremkach przez około 10 minut.

Następnie ostudzić na kratce. Voila 🙂

 1 kawałek babki (bez glutenu)1 kawałek babki* 
Wartość energetyczna185,0183,0kcal
Węglowodany ogółem19,418,6g
Cukry proste9,08,9g
Tłuszcze10,810,8g
Białko3,13,7g
Błonnik 0,90,4g
ŁG14,514,0 

* Babka bg – babka bezglutenowa na mące kukurydzianej i ziemniaczanej
W drugiej babce mąki te zostały zastąpione mąką pszenną i na tej podstawie wyliczono wartości odżywcze.

Wypróbuj również inne wielkanocne wypieki

Powiązane wpisy

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *