Menu Zamknij

Bezglutenowe biscotti z bakaliami

| BEZ GLUTENU | BEZ MLEKA | WEGETARIAŃSKIE

Bis cotto, inaczej podwójnie gotowane… a biscotti to nic innego jak ostatnio popularne ciasteczka! Kruche, idealne do kawy czy herbaty.

Przygotowując je miałam wrażenie, że święta są już tuż tuż…ta skórka z pomarańczy i bakalie jednak działają na wyobraźnię.
Mimo tego, że do świąt jeszcze trochę czasu zapraszam na gryczane biscotti – w lecie również sprawdzą się znakomicie.

Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Potrzebne przyrządy: ubijaczka/mikser, łyżka, 2 miski, blacha, papier do pieczenia

Składniki:
– 130g mąki gryczanej (lub mąki pełnoziarnistej w wersji glutenowej)
– 80g suszonych daktyli
– 80g suszonych śliwek
– 1 jajko
– 60g bezglutenowego cukru waniliowego
– 1 łyżka świeżo otartej skórki z pomarańczy
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 40g posiekanych, blanszowanych migdałów

Przygotowanie:
Śliwki i daktyle kroimy w drobną kostkę.
Mąkę mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.
Rozdzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy.
Dodajemy do piany suszone owoce i skórkę z pomarańczy (+ewentualnie migdały). Mieszamy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową i szybko wyrabiamy ciasto.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy prostokątny, niski placek o szerokości ok. 5cm.
Pieczemy przez około 30 minut w 175 stopniach Celsjusza aż się zarumieni, w połowie tego czasu należy obrócić ciasto na drugą stronę (ostrożnie!).
Następnie wyciągamy ciasto na kratkę i pozostawiamy na ok. 5 minut aż delikatnie ostygnie i stwardnieje. Kroimy je na “kromeczki”, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je ponownie przez ok. 15 minut, w połowie czasu przewracając je na drugą stronę.

Po wystygnięciu, przechowujemy ciastka w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

 1 biscotto na mące gryczanej1 biscotto na mące pełnoziarnistej  
Wartość energetyczna103,0104,0kcal
Węglowodany ogółem16,817,0g
Cukry proste5,04,7g
Tłuszcze3,33,3g
Białko3,23,3g
Błonnik 2,42,5g
WW1,51,5 
WBT0,40,4 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *