Menu Zamknij

Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast pod słońcem. Od pewnego czasu coraz bardziej popularne w naszym kraju dokąd przybyły ze Stanów Zjednoczonych (z resztą jak wiele innych wypieków).

 
Ile głów, tyle na nie pomysłów. A mój pomysł na chlebek bananowy to połączenie gryki, kukurydzy, banana i orzechów włoskich. Nie spodziewałam się, że wyjdzie taka pyszna przekąska do kawy, herbaty… czy po prostu do zjedzenia ;).
 
Ilość porcji: ok. 12 kawałków
Czas przygotowania: ok. 10 minut (+czas pieczenia)
Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, foremka keksówka najlepiej o wymiarach 10x20cm (u mnie jest to 25x12cm i jak widać chlebek wyszedł niski ;)), 2 miski

Składniki:
– 4 duże, dojrzałe banany (rozgnieść lub ewentualnie zblendować)
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego lub kokosowego w formie płynnej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki mąki gryczanej
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 80g posiekanych orzechów włoskich
– szczypta soli
– 2 łyżki płynnego miodu
+ opcjonalnie można polać wierzch roztopioną czekoladą czy też posypać cukrem pudrem

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę gryczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz orzechy. W drugiej połączyć olej, rozgniecione banany, jajko i miód. Dokładnie wymieszać.
Do miski z mokrymi składnikami dodać zawartość drugiej i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania w miarę jednolitej masy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Podajemy po ostudzeniu.

  1 kawałek  
Wartość energetyczna 207 kcal
Węglowodany ogółem 25,2 g
Cukry proste 8,8 g
Tłuszcze 11,5 g
Białko 3,7 g
Błonnik  2,9 g
Inne
WW 2,23  
WBT 1,2  
ŁG 14,0  
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Powiązane wpisy

8 Komentarzy

  1. Izabela

    Czy mozna zrobic wersje veganska bez jajka i zastapic je dodatkowym bananem? Czy skladniki mokre wystarczy wymieszac,czy je zmiksowac,zblendowac? Czy make kukurydziana mozna zastapic ryzowa? Czy orzechy wloskie mozns zastapic innymi np.ziemnymi lub wogole pominac?

    • Asia, Talerz na Diecie

      Witam 🙂
      Jak najbardziej można spróbować zrobić to ciasto bez jajka. Składniki mokre wystarczy wymieszać. Mąkę kukurydzianą można zastąpić ryżową, jednakże zmieni to końcowy efekt. Orzechy włoskie najlepiej byłoby jak już zamienić na migdały. Można je również pominąć. Natomiast nie robiłam nigdy takiej wersji, więc nie wiem jak takie modyfikacje wpłyną na efekt końcowy. Będę wdzięczna jak się podzielisz swoim wypiekiem 🙂

    • Asia, Talerz na Diecie

      Można w formie babeczek, natomiast trzeba wziąć pod uwagę, że będą mieć zbitą strukturę. Piec do suchego patyczka, powinno wystarczyć 25-30 minut w 170 stopniach. Mąkę kukurydzianą można zastąpić jaglaną, smak będzie odrobinę inny, ale nie powinna to być diametralna różnica.
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *