Menu Zamknij

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli to ciasto niezwykłe.

Z jednej strony zawiera fasolę dzięki czemu jest syte, a z drugiej to jednak słodkość. Idealnie nada się zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków oraz dla osób stosujących diety redukcyjne (ale trzeba pamiętać o umiarze!). Osoby z wrażliwymi przewodami pokarmowymi powinny jednak na brownie z fasoli uważać.

UWAGA!
Ciasto nie jest bardzo słodkie. Jeśli oczekujesz słodkiego ciasta należy dodać więcej ksylitolu lub cukru. Zdecydowanie nie powinno się zmniejszać podanej ilości.

Ilość porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
– 220 g odsączonej, czerwonej fasoli (może być z puszki lub namoczona)
– 100 g masła
– 120 g banana (1 średnia sztuka, bez części niejadalnych)
– 3 łyżki kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (30 g)
– 3-4 łyżki ksylitolu (40 g)*
–  40 g czekolady gorzkiej > 60 % masy kakaowej
– 2 jajka
* ciasto jest mało słodkie, jeśli lubisz słodkie dodaj 1 łyżkę ksylitolu więcej lub zamień na cukier (nie polecane osobom z problemami z przemianami węglowodanów)

Przygotowanie:
Fasolę odcedź i dokładnie przelej wodą aż przestanie się pienić. Następnie odsącz. W garnku roztop masło wraz z kostkami czekolady, cały czas mieszając. Odstaw. Do miski wrzuć odsączoną fasolę, banana, 3 łyżki ksylitolu, kakao i roztopione masło z czekoladą. Zblenduj na jednolitą masę. Następnie wbij jajka i ponownie zblenduj aż do powstania jednorodnej masy. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (tryb grzałek). Następnie studź na kratce.

 Całość (12 kawałków)1 kawałek 
Wartość energetyczna1687,9140kcal
Węglowodany ogółem155,4112,9g
Tłuszcze111,289,3g
Białko403,3g
Błonnik21,81,8g
IG3434,00 
ŁG46,83,88 
WW13,361,1 
WBT11,620,96 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *