Menu Zamknij

Brownie z orzechami

Brownie z orzechami
Brownie z orzechami

Brownie jest jednym z najłatwiejszych ciast, zwane jest także ciastem gliną, ciastem mocno czekoladowym i de facto oba te określenia do niego idealnie pasują. Nie znaczy to, że nie jest smaczne, o nie! Brownie jest przepyszne, baarrdzo czekoladowe i jedyne w swoim rodzaju. A brownie przełamane orzechami to dopiero coś! 🙂

Jeśli zamieniacie cukier na słodzik to uważajcie na ilość. Gdy robiłam brownie z ksylitolem w ilości 230g to zaczynało gryźć w gardło. 🙂

Ilość porcji: ok. 15 prostokątnych kawałków
Czas przygotowania:
40 minut (z pieczeniem)
Potrzebne narzędzia:
2 miski, blacha o wymiarach: ok. 23×27, papier do pieczenia

Składniki:
– 190g mąki jaglanej
– 60g mąki kukurydzianej
– 95g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
– 235g cukru
– 190g oleju
– 1/4 szklanka wody
– 100g orzechów włoskich bez łupinek
– 100g migdałów
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki soli
– 4 jajka
– 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (posiekać)

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy razem: mąki, kakao, cukier, połowę posiekanych orzechów i połowę posiekanych migdałów, posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej mieszamy olej, wodę i rozbełtane jaja. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką, aż do powstania jednolitej masy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch łyżką, posypujemy resztą posiekanych migdałów i orzechów, dociskamy je delikatnie dłońmi i wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut aż do suchego patyczka. Studzić w formie.

 Całość (ok. 15 kawałków)1 kawałek 
Wartość energetyczna5679,7378,6kcal
Węglowodany ogółem550,4436,7g
Tłuszcze356,5923,8g
Białko104,37,0g
Błonnik42,272,8g
IG39,5839,58 
ŁG217,8714,90 
WW50,8183,39 
WBT36,272,42 

6 Komentarzy

  1. marta

    Ciasto sie piecze. ale pytanie: po wymieszaniu mokrych z suchymi konsystencja byla bardzo zbita, bardzo gesta. czy tak to powinno wygladac?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *