Menu Zamknij

Cieciorkowe naleśniki z kremem bananowo-kokosowym

Naleśniki z kremem? Tak!
A z mąki z ciecierzycy? Pyszności!

To było pierwsze danie w jakim zetknęłam się z ciecierzycą. Pierwsze, a od tamtej pory ciecierzyca często gości na moim talerzu. Tym bardziej zaskakujący był dla mnie smak naleśników. Najpierw niestety musiałam przejść swoje, czekając aż mąka się zmieli, ale było warto!

Naleśniki z kremem są cudowne. Rozpływają się w ustach, a po pierwszym szuka się wzrokiem kolejnego. Jednak nie ma, co się martwić zbyt dużym apetytem, gdyż naleśniki są bardzo syte. Przy swojej smakowitości niosą za sobą moc wartości odżywczych, płynących z samej ciecierzycy, jak i z mleczka kokosowego i innych składników.

Cieciorka sama w sobie ma niską zawartość tłuszczów, a przy tym jest świetnym źródłem cynku, kwasu foliowego i białka. Nie można też zapominać, iż ma niskie IG oraz dużo błonnika.

 
Naleśników z kremem, nawet samego kremu dawno już nie ma, a oczy by dalej jadły…
 
Ilość porcji: 4 (po jednym naleśniku)

Czas przygotowania: 20-30 minut
Potrzebne przyrządy: blender/mikser; patelnia do naleśników/naleśnikarka; miska

Składniki:

Naleśniki
– 3/4 szklanki mąki z cieciorki
– 7/8 szklanki mleka roślinnego (prawie pełna, ok. 190g ;))
– 2 jaja
– 4 łyżeczki cukru z wanilią (bezglutenowego)
– 2 szczypty cynamonu
– 0.5 łyżki oleju
+ odrobina oleju (rozprowadzić ściereczką na patelni/naleśnikarce)
+ opcjonalnie łyżeczka kakao (nadaje kolor naleśnikom)
Krem
– 165ml mleczka kokosowego (najlepiej delikatnie schłodzonego, by był w formie kremowej lub stałej)
– 2 duże banany
– 2 łyżeczki cukru z wanilią (b/g)

Przygotowanie:

Krem
Kroimy banany na plastry, dodajemy mleczko kokosowe, cukier z wanilią i wszystko razem miksujemy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Naleśniki

Mąkę wraz z cynamonem i cukrem waniliowym wsypujemy do miski. Następnie dodajemy olej, mleko roślinne i wbijamy jaja. Wszystko razem mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni do naleśników/naleśnikarce uprzednio posmarowanej delikatnie tłuszczem. Naleśniki nie powinny być bardzo cienkie, ani bardzo grube. Po usmażeniu, odstawiamy je aby troszkę ostygły.

Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżką (wyciągnięty prosto z lodówki) krem i zawijamy zgodnie z upodobaniem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
 
 
 Całość (4 porcje)1 porcja 
Wartość energetyczna1919,2479,8kcal
Węglowodany ogółem15739,3g
Tłuszcze125,4831,4g
Białko46,9611,7g
Błonnik19,774,9g
IG46,546,50 
ŁG73,0114,90 
WW13,083,27 
WBT12,553,14 

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *