Menu Zamknij

Cytrynowa babka (bg, b/ml)

Bez glutenu, bez mleka, wegetariańska

Babka cytrynowa łączy w sobie słodkość i kwaśność. Jednych zdobywa aromatem, drugich puchatą strukturą. Jedno jest pewne, zdecydowanie warto ją uwzględnić w wielkanocnym menu (i nie tylko :)).

Ostatnio już przedstawiłam Wam babkę na oleju. Nie widziałaś?

Babka cytrynowa - przepis

Ilość porcji: 1 babka (ok. 12 kawałków)
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: forma na babkę o średnicy 22cm z tuleją; miska; mikser/ubijaczka

Składniki:
– 5 jajek
– 7 łyżek cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy)
– 60g mąki ziemniaczanej
– 35g mąki jaglanej
– 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy średniej cytryny
– skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyszorowanych i sparzonych)

Cytrynowy lukier
– 14 łyżek cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Mąki mieszamy w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier waniliowy, cały czas ubijając.
Do szklanki z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy, mieszaninę oraz startą skórkę z cytryn dodajemy do ubitych białek i znów mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy porcjami mąki z proszkiem do pieczenia (po łyżce), po każdym razie mieszając aż do połączenia się mąki z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 50-60 minut aż do suchego patyczka.

Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiamy ją w formie na kolejne kilkanaście minut.

Lukier
Do miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy wodę i sok z cytryny. Ucieramy aż do powstania jednolitego lukru.
Polewamy wyciągniętą z foremki, ostudzoną babkę.

 1 kawałek babki z lukrem1 kawałek babki bez lukru 
Wartość energetyczna153,0101,7kcal
Węglowodany ogółem25,211,8g
Cukry proste18,25,3g
Tłuszcze5,04,7g
Białko3,33,3g
Błonnik 0,70,7g
ŁG18,09,0 
Babka cytrynowa

Powiązane wpisy

7 Komentarzy

    • Asia, Talerz na Diecie

      Przyznam, że nie mam pojęcia, dlaczego nie wyrosła. Nigdy mi się to nie zdarzyła, a bardzo często ją robię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *