Menu Zamknij

Domowy cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy to nieodłączny element świątecznych wypieków. A że do świąt zostały 3 tygodnie to warto przygotować go już teraz :).

Zanim podam Wam najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie prawdziwego cukru waniliowego, chciałabym się skupić na wanilinie i dlaczego tak wielu producentów zrezygnowało z produkcji cukru waniliowego, zastępując go wanilinowym.

A jak coś się podmienia to najczęściej chodzi o … ? Oczywiście, o pieniądze.

Wanilina jest to organiczny związek chemiczny (tzn. występujący naturalnie w przyrodzie), będący jednym ze związków aromatycznych w wanilii.

Dlaczego więc jest obiektem krytyki? Otóż pozyskiwanie go z wanilii jest zwyczajnie nieopłacalne. W 2006 roku grupa japońskich badaczy odkryła, że wanilinę można pozyskiwać z… krowiego kału. Tańsze i łatwo dostępne, czego chcieć więcej? A jeżeli nie tak to laboratorium też jest atrakcyjną alternatywą. Tam wanilinę pozyskuje się między innymi z ligniny. Niestety syntetyczna wanilina nie należy do najprzyjaźniejszych substancji i może powodować egzemę, podrażnienia skóry, kontaktowe zapalenie skóry.
Reasumując, wanilina wanilinie nie równa.
Ale między wanilią, a waniliną jest dużo większa różnica niż jedna literka.

Najlepszy cukier waniliowy - przepis

Czas przygotowania: 3 minuty (+ czas odstania ok. 1-2 tygodnie)

Składniki:
– 2 szklanki drobnego, białego cukru
– 1 laska wanilii (dobrej jakości)

Przygotowanie:
Do słoiczka wsypać 2 szklanki cukru, laskę wanilii przekroić wzdłuż i z każdej połówki wyskrobać ziarenka końcówką noża. W cukrze z ziarnkami wanilii zakopać przekrojone laski. Słoiczek szczelnie zakręcić, wstrząsnąć i odstawić na 1-2 tygodnie. Przed użyciem można wyciągnąć kawałki laski z cukru. Przechowywać w zamkniętym słoiczku.

Cukier waniliowy

Powiązane wpisy

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *