Menu Zamknij

Dyniowe muffinki z pomarańczą (bez dodatku cukru, bez glutenu)

Dyniowe muffinki

Muffinki i ciasta to doskonały sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, ale nie tylko (!), bo dorosłych, którzy "nie lubią warzyw" też można znaleźć.

Spróbuj zrobić dyniowe muffinki i sprawdź, czy w Twoim domu pojawi się dyniowy szał!

Wśród dyni można znaleźć wiele rodzajów. Najlepiej do przygotowania dyniowych muffinek nada się puree z dyni hokkaido oraz dyni piżmowej. Zestawienie dyni z przyprawami korzennymi, migdałami oraz pomarańczą jest idealnym połączeniem na zimne, wilgotne jesienne wieczory (ale w zimie również doskonale się odnajdzie).

Czas przygotowania: około godziny (bez przygotowania puree)
Ilość porcji: 12

Składniki:

– 450 g puree z dyni (przepis -> Puree z dyni)
– 2 jajka
– 100 g oleju roślinnego
– 1 łyżeczka octu jabłkowego (ewentualnie winnego)
– 50 ml soku z pomarańczy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– 90 g mąki jaglanej
– 90 g mąki kukurydzianej
– 40 g skrobi kukurydzianej lub z tapioki
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– 25 g płatków migdałowych lub migdałów w słupkach
– 80 g ksylitolu
– 200 ml mleka roślinnego wzbogaconego (np. sojowe naturalne)
– skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańczę wyparz, wyszoruj, osusz i zetrzyj skórkę na tarce bez białej części. W jednej misce wymieszaj mąki, cynamon, ksylitol, skrobię, proszek do pieczenia i migdały). W drugiej wymieszaj mleko, jaja, ocet, skórkę z pomarańczy, puree z dyni, sok pomarańczowy i olej (można również zblendować). Następnie przesyp zawartość miski z suchymi składnikami do drugiej i mieszaj aż do połączenia składników. Masę przełóż łyżką do formy wyłożonej papilotkami (na 12 muffinek) do 3/4 wysokości. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach (można również zastosować kąpiel wodną w formie naczynia wypełnionego wodą i wstawionego do zimnego piekarnika), aż do suchego patyczka.Studź na kratce.

Smacznego!

Całość – 12 muffinek1 muffinka
(bez glutenu)
1 muffinka
(z mąką pszenną typ 750)*
1 muffinka
(bez glutenu, z cukrem)**
 
Wartość energetyczna212210,6221,8kcal
Węglowodany ogółem27,5126,627,5g
Cukry proste3,12,99,7g
Tłuszcze11,2410,911,24g
Białko4,585,24,58g
Błonnik1,851,31,85g
ŁG13,8616,1617,95 
WW2,572,542,56 
WBT1,21,201,20 

* mąka jaglana, mąka kukurydziana oraz skrobia kukurydziana zostały zastąpione mąką pszenną typ 750
** ksylitol został zastąpiony cukrem

Podobają Ci się takie porównania różnych wariantów? Daj znać w komentarzu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *