Menu Zamknij

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Naleśniki ze szpinakiem - bez glutenu

Dla mnie mogłyby nie istnieć naleśniki z słodkim nadzieniem, choć też mają swój urok. Naleśniki ze szpinakiem zyskały moje uznanie od pierwszego “zjedzenia” ;).
Sprawdź, czy w Twoim przypadku będzie tak samo!

Aby danie było wegetariańskie wystarczy nie dodawać piersi z kurczaka.

Ilość porcji: 2 naleśniki z szpinakiem

Składniki:
– 20 g oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 160 g piersi z kurczaka + 0,5 łyżeczki słodkiej papryki + duża szczypta pieprz u cayenne
– 450 g szpinaku mrożonego w liściach
– 70 g fety

Przygotowanie:

Wykonaj naleśniki bezglutenowe z tego przepisu → PRZEPIS
Do wykonania tego dania można również użyć tradycyjnych naleśników.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na cienkie paseczki o długości 2-4cm. Podsmażyć na oleju. Następnie wcisnąć czosnek i chwilę smażyć. Wsypać zamrożony szpinak i gotować na średnim ogniu, raz po raz mieszając aż się rozpuści, a woda odparuje. Na koniec dodać pokruszony ser feta i mieszać aż się rozpuści.

Farsz ułożyć na środku naleśnika na płasko, następnie można zawinąć w rulonik lub w trójkąt, składając najpierw na pół i następnie znów na pół.
Złożone naleśniki można opcjonalnie ponownie umieścić na patelni, aby zyskały chrupkość.

  1 naleśnik owsiany z szpinakiem 1 naleśnik z mąki pszennej pełnoziarnistej z szpinakiem  
Wartość energetyczna 464,6 430,0 kcal
Węglowodany ogółem 31,0 25,4 g
Tłuszcze 23,8 22,6 g
Białko 36,2 35,6 g
Błonnik  8,0 8,3 g
Składniki mineralne
Sód 559,0 550,0 mg
Inne
ŁG 10,2 6,9  
WW 2,2 1,7  
WBT 3,6 3,5  

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *