Menu Zamknij

Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku to dla mnie klasyka past warzywnych. Mam wrażenie, że z każdym rokiem popularność past warzyw wzrasta i bardzo dobrze, bo dają one ogromne możliwości komponowania posiłków!

Pastę z zielonego groszku zaczęłam przygotowywać już 5 lat temu. Wtedy też pojawiła się na starej wersji bloga. Od tamtej pory robię ją bardzo często, nie tylko smarując nią kanapki, ale również używając jako dodatek do pieczonych ziemniaków, naleśników czy “pankejków”. Równie często proponuję ją moim Pacjentom (jeśli nie występuje przeciwwskazanie lub składniki nie są lubiane), bo jest pyszna, pożywna, tania i banalnie prosta w przygotowaniu.

P.S. Tak jak wspomniałam, przepis ten pojawił się po raz pierwszy na blogu kilka lat temu i zdjęcia przynoszą lekki powiew lata ;-).

P.S.2. Zapytałam na stories na Instagramie, czy moi czytelnicy chcą, aby w dalszym ciągu wyliczać wartości odżywcze do każdego przepisu. Nie ukrywam, że jest to czasochłonne, a chcę, aby poświęcenie czasu procentowało zadowoleniem moich czytelników i ułatwiało Wam codzienne wybory potraw. Daj znać czy Ty również jesteś za pozostawieniem tabelek, czy może jest Ci wszystko jedno?

Pasta z zielonego groszku

Czas przygotowania: do 30 minut
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, blender
Składniki:
– ok. 320g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
– 15g czosnku (należy dobrać tę ilość do preferencji smakowych i ostrości czosnku, mój był dosyć wyczuwalny ;))
– 2 szczypty chili w proszku
– 15g oliwy z oliwek
– 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Groszek  gotować w wodzie aż będzie miękki (ok. 10min). Następnie porządnie odcedzić i przełożyć do misy blendera. Wrzucić do niego czosnek, oliwę, chili w proszku i sól. Miksować aż do otrzymania gładkiej pasty. Przechowywać w lodówce.

 100 g pasty 
Wartość energetyczna117,3kcal
Węglowodany ogółem14,45g
Tłuszcze4,65g
Białko5,18g
Błonnik 5,25g
Inne
ŁG6,43 
Pasta z zielonego groszku

Powiązane wpisy

7 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *