|BEZ GLUTENU | BEZ MLEKA | BEZ JAJEK | WEGETARIAŃSKIE | WEGAŃSKIE |
Dynia to warzywo o specyficznym, słodkawym smaku i niesamowitych możliwościach. Jako puree może stanowić składnik wzbogacający smak potraw, ale przy tym będący w tle, niedominujący. Przy okazji dodatek puree nadaje ciekawy, pomarańczowy odcień wypiekom. Bogata w potas oraz węglowodany.
Nie zalecana osobom mającym problem z gospodarką węglowodanową.
Potrzebne narzędzia: piekarnik, blender, nóż
Ilość porcji: ok. 500 g puree
Składniki:
– 1 dynia piżmowa lub inna (do wypieków nadaje się również hokkaido)
Przygotowanie:
Dynię pokrój na ćwiartki, obierz ze skórki (wyjątkiem jest hokkaido, którą można zapiekać razem ze skórką po uprzednim oczyszczeniu), pozbądź się miękkiego środka z pestkami i pokrój dynię na małe, równe kawałeczki. Najlepiej o bokach ok. 3x3x1,5cm. Rozłóż kawałeczki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (należy uważać na to, aby dynia się za bardzo nie przypiekła!) lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem i piecz (w naczyniu pod przykryciem) przez około 30-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż będzie można bez problemu nabić kawałki na widelec. Następnie odłóż do ostudzenia i zblenduj na gładką masę. Tak przygotowane puree może stanowić bazę dla innych potraw. Nadaje się również do zamrożenia. Z 1 dyni piżmowej otrzymamy ok. 500 g puree (w zależności od wielkości wyjściowej)
Całość (z kawałków dyni o masie 1000g) | ||
Wartość energetyczna | 260 | kcal |
Węglowodany ogółem | 65 | g |
Cukry proste | 27,6 | g |
Tłuszcze | 1 | g |
Białko | 10 | g |
Phe | 0,32 | g |
Błonnik | 20 | g |
Potas | 3400 | mg |
ŁG | 48,75 |
A już wkrótce przepisy z zastosowaniem puree z dyni!