Menu Zamknij

Wegańskie burgery buraczano-jaglane

Burgery buraczane to był mój pierwszy typ, gdy stwierdziłam, że poeksperymentuję z różnymi plackami warzywnymi i burgerami z piekarnika. I gdy miksowałam dodatki, dorzucałam, co ciekawszą zieleninę to nie spodziewałam się takiego efektu.
Efektu mega, mega WOW!

To najlepsze burgery z buraków jakie jadłam w życiu! A trochę ich było 🙂
W dodaktu burgery z buraków to istna bomba odżywcza (bogata w węglowodany)! Standardowo pod przepisem ciut rozszerzona tabela z wartościami odżywczymi.

Burgery buraczano-jaglane
Alergeny: bez glutenu, jajek, mleka, soi.

Ilość porcji: 2
Czas przyrządzania: ok. 60 minut

Składniki:

  • 500 g obranych buraków
  • 350 g ziemniaków
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1-1,25 szklanki wody
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki (u mnie gryczana, ale może być jakakolwiek)
  • ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach – ręcznie lub robotem kuchennym (robot się z tym upora raz dwa). Następnie starte buraki i ziemniaki odcedź na sitku (możesz chwilę pougniatać masę, co by jak najwięcej wody się z nich pozbyć). Kaszę jaglaną przepłukaj, zalej 1-1,25 szlanki wody i gotuj aż będzie al dente (powinna wchłonąć większość wody, na końcu może być potrzeba mieszania, aby odparować resztki wody).

Włączasz piekarnik na tryb termoobiegu na 190 stopni Celsjusza i przygotowujesz na blaszce papier do pieczenia.

Odsączone warzywa przekładasz do miski, do której dodajesz: ugotowaną kaszę jaglaną, drobno posiekany koperek i natkę z pietruszki, kumin, kurkumę, sól, chili, mąkę. Do miski wciskasz czosnek i niezwłocznie wyrabiasz ciasto ręką aż dokładnie połączą się wszystkie składniki. Masa powinna być pięknie czerwona z przebijającymi się zielonymi listkami. Na papierze do pieczenia rozprowadzasz warstwę oleju (ok. 1 łyżki). 1 łyżkę oleju wlewasz na czyste dłonie i formujesz natłuszczonymi dłońmi burgery o maksymalnej grubości 1,5 cm (powinny być spłaszczone), układając je na blaszce. Na koniec pozostałą 1 łyżką oleju natłuszczasz z wierzchu wszystkie przygotowane burgery.

Wkładasz blaszkę do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz zwiekszyć temperaturę do 200 stopni, ale nie jest to koniecznie.

Burgery możesz podać z sosem czosnkowym, sosem grzybowym, w bułce lub zjeść solo. Smacznego!

 1 porcja 
Wartość energetyczna612,0kcal
Węglowodany ogółem:109,40g
w tym cukry proste20,20g
Tłuszcze13,90g
Białko17,40g
Błonnik 18,50g
Minerały
Magnez224,3mg
Potas2084,0mg
Żelazo 9,4mg
Inne
ŁG68,20 
WW9,1 
WBT1,95 
Burgery buraczano-jaglane
Burgery buraczano-jaglane

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *