Menu Zamknij

Wiosenny twarożek

Wiosenny twarożek to pasta, która najlepiej smakuje na wiosnę, ale jest genialnym dodatkiem do pieczywa o każdej porze roku, dnia i nocy ;).

Bardzo często daję tą pastę do jadłospisów moich Pacjentów (o ile nie występują ku temu przeciwwskazania). Jest banalnie prosta, szybka do wykonania, pożywna i tania. Zanim okazało się, że mam alergię na mleko to wiosenny twarożek na okrągło występował na moim talerzu. Teraz pozostaje mi delektowanie się jej przepięknym zapachem, serwowanie jej rodzinie, przyjaciołom, znajomym i polecanie jej dalej :-).

Polecam Ci pasty do pieczywa, jeśli często jesz kanapki, a oganiczasz się do wędliny, sera, bądź pomidora. Pomogą Ci urozmaicić codzienny jadłospis. Wiosenny twarożek podaję Ci na początek, ale planuję wrzucenie jeszcze kilku past, które uwielbiam i przygotowanie ich zajmuje momencik.

Jeśli chcesz jednak odejść od kanapek i podać na swoim talerzu coś nowego, wpadaj do SKARBCA po bezpłatny ebook 10 pomysłów na śniadania i kolacje bez chleba.

Wiosenny twarożek

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5-10 minut

Składniki:

-250 g twarogu półtłustego
– 100 g jogurtu greckiego
– 30 g szczypiorku
– 70-100 g rzodkiewki
– 1 płaska łyżeczka soli
+ pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg zmiksuj z jogurtem greckim. Szczypiorek i rzodkiewki drobno posiekaj. Wymieszaj masę twarogową z posiekanymi warzywami i przyprawami.

 1 porcja100 g 
Wartość energetyczna227,093,4kcal
Węglowodany ogółem9,003,7g
Tłuszcze8,503,5g
Białko28,7011,8g
Błonnik 1,200,5g
Inne
ŁG2,280,94 
WW0,780,32 
WBT1,900,78 
Wiosenny twarożek
Wiosenny twarożek

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *