Menu Zamknij

Zupa krem z cukinii

Zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii to dla mnie taka klasyka zup krem. Zapewne dlatego, że była to pierwsza zupa krem w moim życiu, nie licząc pomidorowej :-).  

Jest idealna na lato, bo można ją jeść na zimno, na ciepło. I w każdej odsłonie jest super.
A poza tym nawet jak się ją je któryś dzień z rzędu to wydaje się coraz smaczniejsza. Przepis na 8 porcji, bo zawsze robię ją w dużych ilościach. Z założenia ma starczać na minimum 3 dni, a okazuje się, że trzeciego dnia trzeba robić obiad ;-).

Zupa krem z cukinii – przepis

Ilość: ok. 2,5 l (ok. 8 porcji zupy)

Czas przygotowania: ok. 1 godziny (z krojeniem)
Potrzebne narzędzia: blender ręczny, duży garnek

Składniki:
– 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
– 2 duże marchewki (170 g)
– 1 mała pietruszka (40 g)
– 2 cebule (240 g)
– 2 ziemniaki (250 g)
– 1 kg cukinii
– pół pęczka natki z pietruszki
– 1 łyżka masła (olej w wersji wegańskiej)
– 1 łyżka szczypiorku
– pół pęczka koperku
– czosnku
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
+ sól, pieprz do smaku
+ grzanki, słupki migdałowe, słonecznik do posypania

Przygotowanie:
Warzywa (oprócz cukinii) obieramy, drobno kroimy i dajemy do garnka. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Cukinię kroimy w kostkę (obieramy tylko wtedy, gdy skórka jest gruba i twarda; w innym wypadku dokładnie myjemy) i dodajemy do bulionu, wraz z łyżką masła (lub oleju w wersji wegańskiej), siekaną natką z pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem i obranymi ząbkami czosnku. Gotujemy aż cukinia zmięknie. Następnie ściągamy garnek z kuchenki lub wyłączamy pod nim gaz. Dodajemy bazylię, majeranek, sól i pieprz. Miksujemy blenderem (uwaga, aby się nie poparzyć!). Podajemy z dodatkiem grzanek, nasion słonecznika, pestek dyni lub migdałów.

Tabela wartości odżywczych w 1 porcji zupy krem z cukinii

W tabelce przeliczono porcje bez dodatków (np. grzanek, nasion). 

  Porcja zupy z cukinii na bulionie warzywnym Porcja zupy z cukinii na bulionie drobiowym  
Wartość energetyczna 98 154 kcal
Węglowodany ogółem 17,7 22,3 g
Tłuszcze 1,9 3,9 g
Białko 5,6 9,7 g
Błonnik  3,7 3,7 g
Składniki mineralne
Potas 951 1106 mg
Żelazo 2 2,4 mg
Inne
WW 1,39 1,87  
WBT 0,39 0,74  
ŁG 6,3 6,4  

Zupa z cukinii

Najnowsze przepisy

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *